המדריך להכנת בטון

 
מאיפה מגיע כל הבטון?

אין כמעט תחום או ענף בבנייה שלא כולל שימוש בבטון, החל מבניית בתים ומבנים, גשרים, תשתיות, צינורות ביוב או צינורות מים ועוד. הבטון זוכה לתכונות של חוזק ועמידות ויכול להחזיק מעמד שנים רבות ואף עשורים ארוכים ולכן הוא חלק בסיסי מחומרי בניין בהם יש שימוש בכל התחומים. לעתים יש תהייה גדולה כיצד בכלל מכינים תערובת חזקה כל כך וכיצד ניתן ליצוק איתה שלל צורות ומבנים בצורה כל כך מדויקת. את הבטון יוצרים מתערובת של חול, חצץ ומים ומובילים את כל התערובת תוך כדי שהיא מתערבלת ללא הפסקה עד להגעתה ליעד.

ככה תהליך היצירה מתחיל

רוב הבטון שמיוצר כיום עולם נוצר במפעלי בטון שמייצרים חומרי בניין נוספים, אם כי כול אחד יכול להכין לעצמו בטון ביתי לשימושים שונים. את הבטון מכינים מתערובת בסיסית של ארבעה מרכיבים, ביניהם חול, חצץ, מלט ומים. היחס בין כל החלקים שמרכיבים את התערובת הם אלו שקובעים את איכות הבטון שיהיה התוצר הסופי, כאשר ברוב המקרים יש ניסיון מסוים ובדיקה של החומר כל בצורה של ניסוי וטעייה עד להגעת המתכון המושלם. בשימוש בחומרי בניין בתהליך ההכנה, שק אחד של מלט מצריך בערך כעשרים וחמישה ליטרים של מים, כאשר יש לחשב את התבנית המיועדת לבטון או כמות הבטון שדרושה.

 
חומרי בניין - בטון

ערבוב בלתי פוסק הכרחי לשמירה על הנוזליות

לאחר שהתערובת מוכנה, יש צורך בכלי קיבול גדול שיכול להכיל הכול ושיוכל לערבב את התערובת ללא הרף. ניתן לבצע זאת עם דלי כלשהו או גיגית גדולה כאשר בעבודות עפר משתמשים במערבל המפורסם שנוסע ומערבל באותו הזמן. הערבול הכרחי כיוון שבלעדיו הבטון יכול להתייבש ולא יהיה ניתן להשתמש בו.

 

שלב היציקה חשוב לא פחות מההכנה

 
אפשר ליצור את הבטון האיכותי ביותר אך יש לדעת גם כיצד ליצוק את הבטון בצורה נכונה. אותו מקום אליו יוצקים את הבטון חייב להיות לח, לכן מומלץ להרטיב אותו טרם היציקה. את הבטון יוצקים ודוחסים באמצעות קרש כדי שלא יהיה אוויר בתוכה. אם היציקה תכיל בועות אוויר כל שכבת הבטון יכולה להיות חלשה מבפנים ועלולים להיווצר בה סדקים. לאחר יציקת הבטון יש להניח לו להתייבש ולא לעמוד עליו ולא ללכלך אותו כדי שהצורה שלו תישאר חלקה כמו שרוצים.